Op vakantie met je hoogsensitieve kind! Hoe pak je dat aan?

Ben jij ook alweer op zoek naar een nieuwe vakantiebestemming samen met de kinderen? Het is altijd weer een hele klus om iets te vinden, waarbij iedereen aan zijn trekken komt.  Waar moet je rekening mee houden als je hoogsensitieve kinderen hebt? Wat hebben ze nodig om hun vakantie te doen slagen? Wat heb jij als ouder nodig om te genieten en relaxter thuis te komen dan toen je vertrok? Een hele uitdaging!

 

Ingrediënten voor een fijne vakantie

Welke mix van ingrediënten heb je nodig om een fijne vakantie met elkaar te hebben. Voor mij leert de ervaring dat je grootschalige parken het beste kunt vermijden. Natuurlijk ben je geneigd om te denken dat daar lekker veel te doen is en dat je kind zich daar dan makkelijk vermaakt. Maar de overload aan prikkels zijn meestal toch écht te veel.  Grote campings of parken hebben vaak ook grote zwembaden waar heel veel mensen in en rondom zitten. Dat is vaak overweldigend en maakt veel indruk op de kinderen. De geluiden, wat iedereen doet, de geur van het chloor, de schreeuwende kinderen, vliegende ballen, rondscharrelende wespen bij overvolle prullenbakken, geur van ijsjes of frituur en het aanwezig zijn van allerlei soorten en maten van mensen die zich voortbewegen in het water of rondscharrelen bij het zwembad. Eigenlijk is dit ook wat je zou verwachten bij een druk zwembad, maar we realiseren ons niet dat al deze eenvoudige sensorische indrukken van geur, geluid, zien, voelen zoveel indrukken bij onze kinderen kunnen achterlaten. Hierdoor valt er aan het einde van de dag enorm veel te verwerken in het koppie van je kind. En als er dan nog een animatieteam is die ze tussentijds voortdurend mee neemt om allerlei activiteiten te ondernemen dan kan het wel eens een overload worden aan indrukken.

Overprikkeld

Aan het einde van de dag of na een aantal dagen ga je dan toch echt ander gedrag signaleren bij je kind. Je kind gaat misschien slechter luisteren, jengelen of dwars gedrag laten zien, maar eigenlijk schuilt daar vermoeidheid achter. Best een uitdaging om je kind dan op tijd in zijn bed te krijgen als je nog zoveel geluiden om je heen hoort in de avond. Het kan dan gewoon zijn rust niet meer vinden.

Kleinschaliger

Fijner zou zijn om een kleinschalige locatie te zoeken, waar niet zo heel veel gebeurt. Een klein zwembad, een overzichtelijk aantal accommodaties of tenten waarbij de gezinnen vaak afgestemd zijn op de leeftijd van de kinderen. Door het kleinschalige wordt het voor de kinderen overzichtelijk en dat geeft ze een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Jij kunt ze al sneller zelfstandig hun gang laten gaan met de kinderen die daar zijn en dan heb jij meer tijd om lekker wat voor jezelf te kunnen gaan doen. We zijn geneigd om vaak in meer en spectaculair te denken, maar het genieten zit hem bij deze kinderen vaak in het kleine.

Zonder druk, zonder moeten kunnen gaan en staan waar je wilt in de wetenschap dat je ouders in de buurt zijn. Dat hij of zij de tent of het huisje weet terug te vinden. Dat je weet waar je vriendjes verblijven.

Overzichtelijke dagen

Maak het voor je kind overzichtelijk qua indeling van de dagen. Je kunt bijvoorbeeld op de ene dag wat ondernemen in de omgeving en de andere dag weer verblijven op je locatie. Zo komen jullie allemaal aan je trekken en weet je kind waar het aan toe is.

Een huis of appartement heeft wel zijn voordeel dat je de slaapkamers lekker donker kan maken waardoor je kindje makkelijker in slaap valt. Hoogsensitieve kinderen hebben echt meer slaaptijd nodig dan gemiddeld en voorkom dat ze samen met jullie naar bed gaan omdat het nu eenmaal vakantie is. Hou het ritme van thuis aan en probeer ze enigszins op tijd in hun nestje te krijgen.

Geniet

Als laatste zou ik willen zeggen… Geniet als ouder vooral door échte verbinding te maken met je kind en dat zit m niet in de grootsheid van de attracties, maar in echt contact met elkaar. Knuffel, kroel, lees voor, ga samen zwemmen en dan uiteraard op zijn tijd ook voor jezelf een lekker een wijntje, een boekje en me-time.
Als je googelt op gites, agritourismo, kleinschalige accommodaties met kinderen dan zul je vast wat moois vinden. Zelf keek ik vaak op 30pluskids.

Heb je hulp nodig met suggesties of meedenken, benader me gerust. Veel plezier met het uitzoeken van je vakanties en geniet er straks van!

Buurtmamas.nl publiceert op maandag, woensdag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

yvonne anker hoogsensitief

Dit ben ik

Ik ben Yvonne en moeder van 2 hoogsensitieve kinderen. Beide van mijn kinderen zijn anders hoogsensitief. Door mijn werk en opleidingen ben ik ondertussen gespecialiseerd op het gebied van hoogsensitieve kinderen.
Wil je je kind beter begrijpen en wil je meer rust in huis? Neem dan contact met me op. Begeleiding kan bij jullie thuis of online.

Website: www.HoogsensitiefOpvoeden.nl

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.