Opvoeden? Je staat er niet alleen voor!

Kinderen opvoeden is meestal leuk. Soms is het echt een uitdaging. Ervaar jij dit ook zo? Bedenk dat je (gelukkig) niet de enige bent. Echt, alle ouders zitten met vragen over opvoeden. Blijf er niet mee rondlopen en zoek op tijd hulp. Mis je in jouw omgeving iemand met wie je dit kunt bespreken? Vraag dan hulp van een Home-Start vrijwilliger bij jou in de buurt. We trainen en begeleiden ze, zodat jij op een laagdrempelige, informele manier steun kunt krijgen.

Ondersteunt gezinnen tot en met zes jaar

Home-Start is al bijna dertig jaar thuis in gezinnen. Een getrainde vrijwilliger die ervaring heeft met opvoeden, trekt samen met jou op. We staan al voor je klaar vanaf achtentwintig weken zwangerschap. Home-Start steunt gezinnen met kinderen tot en met zes jaar, verschillend per gemeente loopt de hulp door naar een leeftijd van veertien of zeventien jaar. Op onze website home-start.nl kun je zoeken op woonplaats of postcode naar een Home-Start locatie bij jou in de gemeente.

Jouw vragen

Je praat met de vrijwilliger over de problemen met opvoeden. Jij vertelt met welke vragen je zit en waarover je wilt overleggen. Bijvoorbeeld omdat je een gecompliceerde zwangerschap hebt, je baby veel huilt, de kinderen vaak ruzie met elkaar hebben, het te rommelig is rond etenstijd, je kind niet luistert, enz. Het zijn van die alledaagse vragen. Meestal los je de problemen zelf op, maar soms heb je er geen energie meer voor. Dan is het fijn wanneer je met iemand kunt overleggen.

Onderling vertrouwen

Bij de Home-Start vrijwilliger kun je in onderling vertrouwen je verhaal kwijt. Samen zoek je oplossingen voor je vragen. De vrijwilliger denkt met je mee over praktische dingen voor je gezin. Zoals iets gezelligs doen met de kinderen. Of leuke kinderboeken in de bibliotheek uitzoeken. Ook kun je vertellen over je andere zorgen, bijvoorbeeld over de administratie. Met elkaar bekijk je waar je met je vragen kunt worden geholpen. Zoek je nieuwe contacten in de buurt? De vrijwilliger kan je ook daarbij helpen. Met andere mensen kun je dan praten over jullie ervaringen met opvoeden.

Elke week contact. Ook nu.

De Home-Start vrijwilliger is er een dagdeel per week speciaal voor jou. Ook nu, in deze tijd waarin we fysiek afstand moeten houden. Via telefoon en videoapps luistert de vrijwilliger naar je verhaal en ondersteunt je. Want ondanks de coronacrisis blijft Home-Start zoeken naar wat wel kan.  Wandelen, speeltuintjes bezoeken, samen fietsen, een kopje thee op afstand. Belangrijk om niet vast te lopen.

Problemen klein houden

We willen voorkomen dat alledaagse problemen uitgroeien tot ernstige, langdurige problemen. Ik zie vaak dat bij ouders die ‘hulplijnen’ hebben van familie, buren, vrienden of één van onze Home-Start vrijwilligers de druk op hun gezin afneemt. Het mooie van de vrijwilligers van Home-Start is dat die ervaring hebben met opvoeden. Ze gaan vertrouwelijk om met informatie die jij geeft, krijgen regelmatig een training en worden professioneel begeleid door een coördinator.

Ervaringen

Een ouder vertelde ons: “Door de steun ben ik een meer ontspannen moeder geworden en een leukere collega.” Of wat vind je van deze situatie: “Na tien jaar verhuisde ik naar de andere kant van het land en had niemand om te praten over mijn zorgen. Met de vrijwilliger maakte ik lange wandelingen en de gesprekken luchtten mij enorm op. Ik kan nu weer verder.” Een van onze vrijwilligers noemt werken voor Home-Start mooi en zinvol: “Als vrijwilliger ben ik een belangrijk maatje voor de ouders en hun kinderen. Doordat ik tijd heb, luister naar hun verhalen, kan ik wat lichtpuntjes bieden en vaak vinden we met elkaar praktische oplossingen voor hun vragen.”

Dit ben ik

Mijn naam is Gerda Groen. Ik ben de programmaleider van Home-Start in Nederland. We werken al in meer dan 160 gemeenten. Samen met de coördinatoren zorgen we ervoor dat de Home-Start vrijwilligers jou als ouder goed, informeel en laagdrempelig helpen bij je vragen over opvoeden.  

Website: www.home-start.nl

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.