Rituelen rond een miskraam of verliesgeboorte
Met rituelen geven we overgangen in ons leven aan. Zo zijn er rituelen voor als je gaat trouwen, rond overlijden en bij een geboorte. Wanneer je een miskraam krijgt of verderop in de zwangerschap je kindje verliest, zijn er geen rituelen om op terug te vallen. Ik inspireer je graag met ideeën om je eigen ritueel te maken. Het kan fijn zijn bij het afscheid nemen van je zwangerschap en kindje.
Zijn er rituelen voor het verliezen van je kindje?
We kennen geen rituelen voor het verliezen van je kindje in de zwangerschap. Dit is in mijn ogen veelzeggend over onze ‘onhandigheid’ om ermee om te gaan. Aan de ene kant is dat natuurlijk jammer. Aan de andere kant geeft het je ook de vrijheid om je eigen rituelen te bedenken en uitvoeren.
Waarom een ritueel?
Rituelen kunnen troost geven en je helpen om het onzichtbare zichtbaar te maken. Je geeft je ongekende kindje als het ware een tastbare plaats in je leven. Dat kan heel fijn en troostend zijn. Dat wij in onze Westerse cultuur geen of weinig rituelen hebben, wil niet zeggen dat ze er helemaal niet zijn. Er komt steeds meer ruimte om ongekende kindjes te herdenken. Zo zijn er op veel begraafplaatsen vlindertuinen en speciale hoekjes. Het worden er zelfs steeds meer. Ook word je in steeds meer ziekenhuizen gewezen op de mogelijkheden van foto’s rond je bevalling, speciale geboortemandjes enzovoorts.
Welke rituelen kennen andere culturen
- Zo is in Amerika oktober ‘Pregnancy & Infant Loss Awareness Month’. 15 oktober is in het bijzonder een speciale dag met de Wave of Light.
- Verder zie ik de laatste jaren steeds meer aandacht voor Bereaved Mothers Day. Dat is de eerste zondag in mei, een week vóór de ons bekende Moederdag. Hierbij wordt aandacht gevraagd voor moeders die een kindje verloren hebben of vrouwen die graag moeder hadden willen worden.
- In Japan kennen ze een troostend ritueel. Daar zie je op begraafplaatsen veel beeldjes van Jizo. Een boeddha-achtige god met een glimlachend gezicht en een rood mutsje en cape of slab. Ongeboren kinderen zouden het hiernamaals niet in kunnen omdat ze nog geen levenservaring hebben. De Japanse god Jizo brengt deze kinderzieltjes in zijn mouwen naar het hiernamaals. In Nederland maakt Ine Mulder o.a. beeldjes, urntjes en een boekje geïnspireerd op Jizo.
Wanneer doe je een afscheid ritueel?
Een eigen ritueel kun je eenmalig doen. Zie ook de blog Een miskraam, wat doe je met het opgevangen vruchtje? Maar het kan ook terugkerend.
Je kunt daarbij denken aan de ‘verjaar’-dag van de miskraam, de uitgerekende datum of een andere datum die belangrijk voor je is. De Wave of Light op 15 oktober, of een andere dag. Dat kan bijvoorbeeld de verjaardag van je overleden oma, opa, moeder, vader als zij voor je gevoel verbonden zijn met je ongekende kindje(s). Maar een dag waar je in principe geen binding mee hebt, kan natuurlijk ook! Doe wat voor jou goed voelt.
Tips voor rituelen
Waar kun je aan denken voor je eigen ritueel om je miskraam en je ongekende kindjes te herdenken? Ik heb in de loop der jaren van heel veel vrouwen hun manier gehoord en die deel ik graag met je.
- Je kunt de spulletjes die je al had en/of je doen denken aan je ongekende kindje in een mooie doos verzamelen.
- Je ongekende kindje voor jezelf een naam geven.
- De echofoto (als je die hebt) in een mooi lijstje doen
- Een wensballon oplaten
- Speciale kaars branden (thuis, op een plek die speciaal voor je is, of in een kerk als je op vakantie bent).
- Een hoekje maken in je huis of tuin met een beeldje, kaarsje of ander symbool. Wat denk je van een mooi Jizo-beeldje?
Een dichtbij ritueel
Als je je ongekende kindje liever dicht bij je wilt dragen kun je een tatoeage laten zetten. Of een sieraad kiezen met een bijzondere vorm en betekenis. Zoals een klaproos, sterretje, vlinder, uitgebloeide paardenbloem of wat je dan ook maar mooi vindt.
Je kunt je andere kinderen (als die er zijn) iets laten maken of tekenen. Of zelf iets maken zoals een beeldje, een gedicht, een gedenkdekentje of een dromenvanger. Een gedenkboek maken, als plakboek, scrapbook of (digitaal) fotoboek.
Foto's als ritueel
Ook met foto’s is veel mogelijk. Zo zijn er fotografen waar je foto’s kunt laten maken met je ongekende kindjes als schaduwkinderen erin gefotoshopt. En bij mij kun je terecht in de workshop ‘Geef je ongekende kindjes plaats’. Hierin maken we in een kleine groep met een integere fotografe foto’s met witte ballonnen die je ongekende kindje(s) symboliseren. De fotografe kan er met fotoshop een tekst of iets anders dat jij mooi vindt in verwerken. Hierdoor worden je foto’s nog persoonlijker.
Tot slot
Na een miskraam of verliesgeboorte kan het fijn zijn om je ongekende kindje te herdenken met een mooi ritueel. Dat is troostend en je geeft je ongekende kindje een eigen plaats in je leven.
Voor zo’n ritueel kun je je laten inspireren door de bovengenoemde ideeën. Die kun je ook combineren of je bedenkt zelf iets. Hierbij kun je je creativiteit laten gaan, alles kan en mag en niks is gek. Kom je er zelf niet uit? Of wil je graag persoonlijke tips voor jouw situatie? Mail me dan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik maak met liefde tijd voor je.
Dit ben ik
Mijn naam is Irene Otto. Graag help ik vrouwen van wie een zwangerschap is misgelopen. Bijvoorbeeld vrouwen die het moeilijk vinden nog ontspannen met hun kinderwens om te gaan. Ook ondersteun ik vrouwen met hun emoties rondom de misgelopen zwangerschap. Ik coach je naar rust rond deze onderwerpen, zodat het niet langer je leven bepaalt.
Website: www.praktijkjanna.nl
Pingback: Miskraam, hoe verwerk je dit verlies? Je bent niet de enige...