Sporten tijdens je zwangerschap is goed voor je

Zijn vrouwen net zwanger, dan voelen sommigen zich zo moe en misselijk dat sporten niet eens in hun gedachten opkomt. Toch kan sporten deze kwaaltjes juist verminderen. Ook heerst er nog altijd een taboe op sporten tijdens je zwangerschap. Met name bij de oudere generatie hoor je vaak dat je rustig aan moet doen en ze kijken verbaasd wanneer je zegt dat je gaat “sporten”. Gelukkig zijn er inmiddels zoveel onderzoeken die aangeven dat het juist positief werkt voor jezelf en voor je kindje.

De voordelen van sporten tijdens je zwangerschap

Maar wat zorgt er nu voor dat het goed voor je is? Tijdens het sporten komen endorfine, serotonine en dopamine vrij. Allemaal stoffen die ervoor zorgen dat zenuwcellen met elkaar communiceren. Endorfine zorgt voor een gelukzalig en euforisch gevoel en vermindert pijn. Daarom wordt het ook wel een natuurlijke “feel good drug” genoemd.

Zwanger sporten

Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat sporten gedurende je zwangerschap nog veel meer voordelen heeft:

  • Het verlaagt je bloeddruk
  • Het verbetert je slaap
  • Het vermindert zwangerschapsdiabetes
  • Je gaat fitter je bevalling in
  • Je hebt een betere doorbloeding van de placenta
  • Je bent sneller back-in-shape na je zwangerschap.

Alsof dat nog niet genoeg is, profiteert je baby ook van jouw sportactiviteiten. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat baby’s van vrouwen die tijdens de zwangerschap actief sporten, een gezonder geboortegewicht hebben, de weeën en de geboorte beter doorstaan en zich sneller van de geboorte herstellen.

Welke sport past bij jou?

Overtuigd? Zorg er dan voor dat je een sport vindt die bij je past en die gericht is op je zwangere lichaam. Er gebeurt namelijk een heleboel tijdens je zwangerschap. Zo maakt je lichaam meer bloed aan, moet je hart harder pompen om het bloed door je lichaam te laten stromen, wijken je rechte buikspieren door de groei van je zwangere buik en wordt je bekken weker door het hormoon relaxine.

Wat gebeurt er nu precies met je zwangere lichaam als je gaat sporten? Bij de warming up gaat je hartslag sneller omhoog dan je gewend was voordat je zwanger was. Hierdoor zal je sneller buiten adem raken. Door de verweking van je bekken wordt geadviseerd niet meer te springen of oefeningen op 1 been uit te voeren. Dit kan namelijk een verschuiving van je bekken veroorzaken. Hierdoor liggen bekkenklachten op de loer. Daarbij wijken je rechte buikspieren, ook wel diastase genoemd, tijdens je zwangerschap. Als je deze zou blijven trainen na je eerste trimester, verliezen ze hun elasticiteit en kracht. Dat is natuurlijk niet wat je wilt. Gedurende de zwangerschap, verandert ook je wervelkolom en komt het zwaartepunt in je lichaam meer naar voren te liggen. Het trainen van je “core” is dan belangrijk, zodat je minder last krijgt van rugklachten.

Natuurlijk is geen enkel zwanger lichaam hetzelfde en zijn er verschillen in fitheid. Sporten is hoe dan ook supergoed voor jou en je ongeboren kindje, maar laat jezelf vooraf goed informeren. Kies een sport waarvan de trainer weet hoe het zwangere lichaam werkt. Dus hup, van die bank af! Trek je sportkleding aan en ga lekker bewegen!! Heel veel plezier!

Elyna

Dit ben ik

Ik ben Elyna Kortwijk, moeder van 2 zoons, bonusmoeder van 2 dochters en voeding- bewegingsdeskundige. Ik vertel je graag over voeding en beweging tijdens je zwangerschap.

Website: www.vworkx.nl

V.workx
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.