Twee culturen, hoe ga je om met de verschillen als je een baby krijgt?

Als je een baby in Nederland krijgt, maar ook een andere culturele achtergrond hebt meegekregen, kan dat soms best ingewikkeld zijn. Je krijgt adviezen van familie, je religie, je cultuur, maar ook van Nederlandse professionals. Deze kunnen botsen. Hoe ga je daar mee om? Ik, Saadet, ben kraamverzorgster en zie veel voorbeelden in de praktijk die best ingewikkeld zijn. Toen ik zelf moeder werd ervaarde ik ook uitdagingen. In deze blog neem ik je mee hoe je om kunt gaan met de verschillen in beide culturen. 

Mijn verhaal

Ik herinner me hoe mijn jongere zusje in een tafelkleed gewikkeld heen en weer werd gerold. Het tafelkleed werd vooraf gestrooid met tafelzout. Aan twee kanten hield mijn oma het kleed vast en aan de andere kant een wat oudere buurvrouw. Mijn zusje kreeg wat honing in haar mond. Mijn zusje die pas een paar weken oud was krijste de boel bij elkaar. De beelden waren vrij heftig voor een 5 jarige kleuter. Mijn moeder stond naast me toe te kijken en fluisterde in mijn oor “dit hebben we ook bij jou gedaan toen je ook net zo oud was”. Toen ik wat ouder was heb ik aan mijn moeder gevraagd waarom zij dat deden. Mijn moeder zei; ”dit doen we zodat je later minder last hebt van zweten en zweetgeur op een latere leeftijd”. Ik kan je garanderen dat dat niet helemaal is uitgekomen zoals verwacht. Een kind krijgt boter in zijn mond zodat hij/zij later iets goed uitspreekt. Uhm ik ken wel een paar scheldwoorden.

een mama staat met haar baby en voert een religieus ritueel uit

Hoe beslis je tussen cultuur en je eigen mening?

Toen ik zelf een kind kreeg probeerde mijn moeder mij te overtuigen dat ik het ook zou moeten doen. Heb toen moeten uitleggen dat ik dat niet ging doen en vooral waarom niet. Zout voor een gevoel huidje leek mij geen goed idee al helemaal niet omdat de verwachting dat je later niet zal stinken niet klopt.
Gebeurtenissen, cultuur en religie zijn van grote invloed tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Soms zelfs bepalend over de voortgang. Deze invloeden hoeven niet altijd slecht te zijn. Veel vrouwen kiezen bijvoorbeeld om borstvoeding te geven vanuit religieuze standpunt. ‘Zijn moeder baarde hem in zwakheid en pijn over zwakheid en pijn en na een periode van twee jaar (borstvoeding) treedt het spenen (geleidelijk) in. (S. Loeqmaan 31:14).’ Veel vrouwen hebben hierdoor het geven van borstvoeding heel hoog staan.

een baby krijgt iets op zijn voorhoofd in verband met de religie

Een voorbeeld uit de praktijk

Ik zie vaak bij gezinnen met een ander culturele achtergrond de pasgeboren te veel toe bedekken uit angst dat de baby het te koud krijgt. Denk hierbij aan een baby van zeven pond die drie tot vier dikke dekens over zich heen hebben. Angst tegen de kou en onderkoeling komt van vroeger. Vroeger waren de huizen slecht geïsoleerd, waardoor het binnen erg koud kon zijn. Ik leg uit aan de ouders dat een baby niet veel weegt en dat je dan geen zware dekens erop moet leggen. Daarnaast is het belangrijk om juiste materialen te gebruiken, zodat het bedje goed kan ventileren. Juist warmtestuwing kan zorgen voor wiegendood.

Hoe vind je de balans tussen waarde en veiligheid?

Vanuit een professionele oogpunt is het als zorgverlener belangrijk of ‘de handeling/actie’ veilig is voor moeder en kind. Daarentegen wil je het gezin in eigen waarde laten. En proberen om er begrip voor te tonen. Indien het situatie niet veilig of gezond is kijk ik met het gezin of er een alternatief is. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een scherp voorwerp in het babybedje tegen het boze oog/krachten. Je zou het voorwerp goed ingepakt niet in het bedje maar bijvoorbeeld onder het matrasje kunnen plaatsen.

Wat doet respect?

Het voordeel om als professional bij een gezin te staan, is dat je gerespecteerd wordt vanwege je witte jasje. Om gerespecteerd te worden moet je eerst vertrouwen winnen van het gezin. Dit kun je doen door goede communicatie en aan te geven dat je voor het gezin daar bent.

Tot slot

Als je te maken hebt met twee culturen is her verstandig je goed te laten informeren. Welke rituelen kunnen prima, omdat ze veilig zijn? En welke rituelen wil je liever niet. Je kraamverzorgster kan je daarbij helpen.

Buurtmamas.nl publiceert op regelmatig een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Anneke Flipse, Hoeksche voeding en darmtherapie

Dit ben ik

Ik ben Saadet Tokyay en oprichter van Kraamzorg Dunya. Ik ben moeder van twee jonge kinderen (2 en 5 jaar). Kraamzorg Dunya is in het leven geroepen om aan die specifieke vraag in de geboortezorg te beantwoorden. Namelijk, zorg in eigen taal en cultuur.  Waar je juist extra behoefte aan hebt, wanneer je een andere fase van je leven ingaat.

Website: kraamzorgdunya.nl

Hoeksche voeding en darmtherapie
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.