Urineverlies na je bevalling, normaal en niet meer normaal

In Nederland krijgt 1 op de 4 vrouwen te maken met incontinentie na de zwangerschap. Dit kan variëren van verlies van een paar druppels bij niezen of lachen, tot in je broek plassen bij touwtje springen of rennen na je bevalling. Veel vrouwen schamen zich hiervoor en er wordt ook nog weinig met elkaar over gesproken. Zwangerschap kan één van de oorzaken van urineverlies, maar dit wil niet zeggen dat het normaal is. Incontinentie is te verhelpen en te voorkomen! 

Stress incontinentie

‘SUI’, oftewel ‘Stress Urine Incontinentie’ is urineverlies dat ontstaat bij het leveren van inspanning zoals hoesten, niezen, lachen, springen en sporten. Dit kan door meerdere oorzaken komen:

  • Te gespannen bekkenbodemspieren kunnen de druk van een extra beweging niet aan en dit heeft urineverlies tot gevolg.
  • Hetzelfde geldt voor bekkenbodemspieren die te ‘slap’ zijn en te weinig spierkracht hebben.
  • Het kan ook zo zijn dat de diepe spieren van je buik en rug (core) niet op het juiste moment activeren waardoor urineverlies ontstaat.
urineverlies in en na de zwangerschap, wanneer is het oke en wanneer moet je iets done. Een vrouw staat met een verbandje in haar hand.

Problemen in de toekomst voorkomen

Het kan zijn dat je te snel na de bevalling weer bent begonnen met zware activiteiten of sport, waardoor je bekkenbodem nog niet sterk genoeg is. Hierdoor wordt je blaas niet genoeg ondersteunt bij activiteiten. Ook kan het zijn dat je onbewust constant je bekkenbodem aanspant waardoor de spieren niet op het juiste moment kracht kunnen geven.

Na een zwangerschap en bevalling is het aan te raden aandacht te hebben voor je bekken en bekkenbodem, zeker wanneer je nog klachten ervaart. Daarnaast is het belangrijk om problemen in de toekomst te voorkomen. Deze komen soms pas na de overgang tot uiting.

naar toilet, hoe vaak heb je urineverlies, wat is normaal, wanneer moet je hulp zoeken. Moeder net bevallen met baby op schoot

Wanneer moet je echt een afspraak maken?

Het wordt aangeraden om een afspraak te maken bij de bekkenfysiotherapeut wanneer je één van de onderstaande klachten herkent. Je hebt meer kans op bekkenklachten en/of bekkenbodemproblemen na de bevalling wanneer je:

  • Voor en/of tijdens de zwangerschap al lage rug- en bekkenklachten had;
  • Verzakkingsklachten en/of een zwaar gevoel op de bekkenbodem voor en/of tijdens de zwangerschap hebt gehad;
  • Langdurig hebt moeten persen;
  • Een (sub) totaalruptuur hebt gehad;
  • Een baby zwaarder dan 4000 gram gekregen hebt;
  • Een vacuüm- of tangverlossing hebt gehad;
  • Urineverlies voor en/of tijdens de zwangerschap had;
  • Zwanger was op hogere leeftijd;
  • Overgewicht hebt;
  • Meerdere zwangerschappen en bevallingen hebt gehad.

Bekkenbodemfysiotherapie

De bekkenfysiotherapeut kan de oorzaak van jouw incontinentie of bekkenklachten achterhalen en geeft je oefeningen en adviezen om incontinentie of andere klachten in het bekken(bodem)gebied te voorkomen. Zij werkt zowel tijdens zwangerschap als na de bevalling met vrouwen en leert jou hoe je op de juiste manier je bekkenbodem aan- en ontspant.

Zij kan ook inwendig onderzoek doen om te bepalen hoe de bekkenbodem functioneert en of er misschien sprake is van een verzakking. Ze kan tips geven zodat je controle terug krijgt over je bekkenbodem. Tevens kan ze je helpen na de zwangerschap je sport en andere activiteiten weer op te bouwen.

Oefen tips

Oefening 1, Snelkracht:

  • Span je bekkenbodem aan door te doen alsof je de plas ophoudt. Dit kun je voelen bij je vagina of anus.
  • Span het kort krachtig aan, 1 à 2 seconden en laat dan weer los (ontspan de bekkenbodem) voor 5 seconden. Herhaal dit minimaal 10 keer.
  • Let op dat je niet met je ademhaling uw bekkenbodem vastzet, om dit te voorkomen kun je eerst rustig beginnen met ademhalen richting uw buik.
  • Span vervolgens de bekkenbodem aan op je uitademing.

 

Oefening 2, Duurkracht:

  • Span je bekkenbodem aan door te doen alsof je de plas ophoudt. Probeer deze aanspanning even vast te houden en tel hierbij het aantal seconden. Laat dan los.
  • Herhaal deze oefening tot je merkt dat je spieren vermoeid raken (bijvoorbeeld tot je het aantal seconden van de 1e keer niet meer kunt halen).
  • Probeer rustig door te ademen terwijl je de bekkenbodem aanspant.
  • Deze oefening kan je ook toepassen bij aandrang om zo op tijd bij het toilet te zijn.

Een bekkenbodemfysiotherapeut kan in veel gevallen heel nuttig zijn. Twijfel je of jouw klachten vanzelf over gaan of dat therapie nodig is, aarzel dan niet. Ga gewoon een keertje langs de bekkenbodemfysiotherapeut. Zij kan jou snel genoeg vertellen of therapie voor jou van toegevoegde waarde is. Verwaarloos je klachten niet. Het zou zonde zijn als je later klachten krijgt die je nu nog had kunnen voorkomen!

Buurtmamas.nl publiceert elke zaterdag (en soms vaker) een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Bekkenbodemfysiotherapeut Eline Blanken, portret

Dit ben ik

Mijn naam is Eline Blanken en ik ben bekkenfysiotherapeut bij Fyzie. Na de opleiding fysiotherapie ben ik mij gaan specialiseren met de driejarige Master opleiding Bekkenfysiotherapie. Ik doe aan voorlichting, coachen, begeleiden en behandelen van mannen en/of vrouwen met o.a. bekkenklachten, SI gewricht, stuit- en lage rugklachten, bekkenbodemklachten zoals urine- en defecatieproblemen (ontlastingsproblemen), pijn bij vrijen of na een operatie in het bekkengebied. Ik behandel en begeleid veel vrouwen tijdens en na de zwangerschap.

Website: www.fyzie.nl

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.