Voorweeën, oefenweeën, wanneer begint je bevalling nu écht?

Maanden heb je naar dit moment uitgekeken. Eindelijk, eindelijk voel je een kramp in je buik. En nog één. Na een tijdje pak je de weeëntimer erbij, want je bent toch wel nieuwsgierig wat er gebeurd. Als je verloskundige bij je thuis de controles doet, blijkt er nog nauwelijks ontsluiting te zijn. Hoe kan dit nou? Je verloskundige vertelt je dat het nog voorweeën  zijn. Voorweeën? Wat zijn dat? Ze kan je zelfs niet vertellen of je kindje vandaag of morgen of wanneer dan ook komt…. Met regelmaat kom ik voorweeën, oefenweeën, een valse start, een langzame start of iets wat er op lijkt tegen. In deze blog leg ik je uit wat het verschil is met echte weeën. Ik vertel je hoe je weet dat je echt gaat bevallen.

Welke soorten weeën bestaan er?

Heel simpel bestaan er vier soorten weeën. Namelijk voorweeën, ontsluitingsweeën, persweeën en naweeën. Ontsluitingsweeën zijn weeën die er voor zorgen dat de baarmoedermond open gaat. Dus dat je ontsluiting krijgt. De baarmoedermond is eerst nog gesloten of een enkele centimeter geopend en is volledig open als er tien centimeter is. Daarna komen de persweeën. Deze zorgen ervoor dat de baarmoeder zo hard samentrekt dat het hoofdje steeds verder de vagina ingeduwd wordt. Je buik perst vaak zelf en jij perst mee. Op deze manier zal de baby geboren worden. Daarna komen nog enkele naweeën voor de placenta. Is de bevalling heel snel gegaan of ben je al eerder bevallen dan kan je de eerste dagen na de bevalling naweeën krijgen. Deze zorgen ervoor dat de baarmoeder weer klein wordt. Het bloedverlies zal hierdoor snel minder worden. Hoe het zit met voorweeën  vertel ik je hieronder.

een aanstaande mama zit op de bank met een hand op haar buiki. Zijn het voorweeën, echte weeën, is de bevalling begonnen?

Wat zijn voorweeën?

Letterlijk zijn voorweeën weeën vóórdat de bevalling begint. Het zijn weeën die nog geen of nauwelijks ontsluiting veroorzaken. Vaak zit er tussen deze weeën meer dan vijf minuten. Ze zijn licht tot pijnlijk. Na de bevalling snap je duidelijk dat dit nog niet de echte weeën waren. Vrouwen die al een keer bevallen zijn, voelen vaak intuïtief wanneer het voorweeën zijn en wanneer de bevalling écht begonnen is.

een vrouw zit met haar handen op haar buik. Voelt ze weeën, voorweeën, echte weeën, is de bevalling begonnen, wanneer komt de baby echt?

Hoe herken je voorweeën?

Voorweeën herken je aan hun matige kracht. Ze komen meestal niet minder vaak dan elke vijf minuten. Ook duurt de wee vaak relatief kort. Dus korter dan een minuut. Voorweeën zakken vaak na een paar uur weer af. Soms zakken ze sneller af als je een ontspannen warme douche neemt, rust neemt of een warme kruik gebruikt. Komen de weeën wel vaker, vind je ze al flink krachtig of twijfel je? Dan kan je altijd je verloskundige om hulp vragen. Als je wilt kan zij de ontsluiting checken. Heb je nog nauwelijks ontsluiting dan zijn het dus echt voorweeën. Soms moet er na drie uur nog een keertje gevoeld worden. Want gaat de ontsluiting wel verder, dan zijn het ontsluitingsweeën.

Kunnen het echte weeën worden?

Voorweeën kunnen zeker overgaan in ontsluitingsweeën. Wanneer dat precies gebeurd weten we niet. Dat kan het soms best pittig maken. Ook mentaal. Hoe lang zullen de voorweeën  duren? Wanneer gaat het eindelijk over in ontsluitingsweeën?

Wat doen voorweeën?

Voorweeën maken de baarmoedermond zachter. Dat is voordelig als de ontsluitingsweeën beginnen. Een zachtere baarmoedermond kan makkelijker opengaan dan een stugge baarmoedermond. Helaas kunnen voorweeën  je ook uitputten. ‘s Nachts zakt je adrenaline en stijgt je oxytocine. Oxytocine is het stofje waar je weeën van krijgt. Je kunt je voorstellen dat voorweeën  dus vaak in de nacht zijn. Heb je nacht na nacht niet geslapen, dan kan je behoorlijk moe worden. Hoe vermoeider je bent, hoe pijnlijker de weeën voelen.

Wat kan je doen tegen voorweeën?

Naast een warme douche, rust en geduld is er weinig tegen te doen. Soms helpt het wel om een nachtje te slapen in het ziekenhuis. Je krijgt dan een injectie waar een slaapmiddel en pijnmedicatie in zit. Vaak zorgt dit voor een reset van je baarmoeder. Door de diepe ontspanning verdwijnen de voorweeën. Het nadeel kan zijn dat je suf bent. Als de ontsluitingsweeën dan beginnen ben je dus nog slaperig. Samen met je verloskundige kunnen jullie een afweging maken wat nodig is.

Tot slot

Voorweeën zijn vaak herkenbaar, omdat ze minder frequent komen, minder krachtig zijn en minder lang duren dan ontsluitingsweeën. Deze weeën veroorzaken geen ontsluiting. Wanneer de ontsluitingsweeën beginnen kan niet gezegd worden. Heb je erg veel voorweeën en put het je uit of heb je twijfels, overleg dan met je verloskundige wat de mogelijkheden zijn.

Buurtmamas.nl publiceert op maandag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Lotte Vermorken verloskundigenpraktijk De Kei Buurmamas

Dit ben ik

Ik ben Lotte Vermorken en ik ben verloskundige. Tijdens mijn zeventienjarige carrière doe ik heel wat mooie ervaringen op. Ik zie veel baby’s geboren worden en ik maak mooie, verdrietige, lachwekkende en bijzondere gebeurtenissen mee. In deze blogs neem ik je mee in mijn vak en voorzie ik je van nuttige tips. Ik ben trouwens ook de founder van Buurtmama’s.

Groetjes Buurtmama's
Share This Post
1 reactie
Er kan niet gereageerd worden op deze post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.