Wat kan je doen bij krampjes bij je pasgeboren baby?

De eerste weken na de geboorte van je kindje zul je er waarschijnlijk mee te maken krijgen: krampjes. Het is ontzettend vervelend om te zien dat jouw kindje zich oncomfortabel voelt, terwijl jij alles wilt doen om hem of haar te beschermen. Krampjes kunnen in principe geen kwaad en horen er helaas voor de meeste baby’s bij in de eerste periode van hun leven. Toch zijn er wel verschillende dingen die jij als ouder kunt doen om het zo comfortabel mogelijk te maken. In deze blog geef ik je graag wat handvatten hiervoor.

Oorzaak van krampjes

Laten we eerst beginnen bij de reden waarom je kindje last heeft van krampjes. Negen maanden lang heeft jouw kindje in een steriele omgeving geleefd. Alle voedingsstoffen werden van mama op baby doorgegeven en je kindje hoefde daar niets voor te doen. De darmen kennen dan ook geen andere materialen dan het beetje vruchtwater, vernix caseosa en lanugo dat ingeslikt wordt.
Tijdens de geboorte krijgt je kindje bij een natuurlijke bevalling een gedeelte van jouw darmbacteriën binnen. Deze worden ingeslikt en zullen de eerste bewoners vormen van de darmen. Darmbacteriën zijn ontzettend belangrijk: zij zorgen voor de voedselvertering, maar bijvoorbeeld ook voor de aanmaak van vitamine K en spelen een rol binnen het immuunsysteem.
Na de geboorte begint het echte werk. Er komt voeding binnen welke verwerkt moet worden en de darmen worden beetje bij beetje gekoloniseerd. Dit gewenningsproces van de darmen zou zorgen voor het ontstaan van krampjes.

mama houd haar baby tegen zich aan omdat het krampjes heeft

Dragen, een effectief middel tegen krampjes

Je kindje zoekt bij ongemak nabijheid van jou. Geef je kindje huid op huid contact en knuffel lekker vaak. Dragen in een draagdoek of draagzak zal ook als prettig ervaren worden. En dan heb jij ook nog je handen vrij om iets anders te kunnen doen. Wist je dat er uit onderzoek gebleken is dat baby’s in Afrikaanse stammen geen krampjes zouden hebben? Dit zou te danken zijn aan o.a. het dragen van deze baby’s. Tijdens het dragen voelt een baby de nabijheid van de moeder. Het buikje wordt opgewarmd door de lichaamstemperatuur van mama. Dit geeft ontspanning en heeft een pijnstillend effect. Wanneer er gelopen wordt met de baby in de draagdoek wordt het buikje ook gemasseerd door de bewegingen.

Wat kan je nog meer doen tegen krampjes?

  • Je kunt zelf het buikje masseren met babyolie. Doe dit met de klok mee, dan stimuleer je op natuurlijke wijze het spijsverteringsstelsel.
  • Masseer de voetjes van je baby. Vanuit de voetreflexologie is bekend dat de bal van de voet correspondeert met de darmen. Een lichte circulerende druk met de duimen is vaak al voldoende om je kindje te laten ontspannen.
  • Kamille buikwikkel. Dit is afkomstig vanuit de antroposofische geneeskunde. Dit is een buikwikkeltje met verwarmde kamilleolie. Kamille heeft een rustgevende en ontspannende werking, en verlicht op deze manier pijnklachten. Het is belangrijk om te kiezen voor een volledig natuurlijke etherische kamilleolie verdund met een basisolie en vrij van overige toevoegingen. Verschillende antroposofische merken verkopen deze mix welke al klaar voor gebruik is.
een mama drukt met haar vingers op de voetzolen van haar baby om darmkrampjes tegen te gaan

Wanneer schakel je extra hulp in?

Helpen de bovenstaande tips onvoldoende? Dan kan het raadzaam zijn om een specialist te raadplegen. Je kunt denken aan een osteopaat of voetreflexoloog. Zijn de krampjes mogelijk afkomstig door een verkeerde drinktechniek aan de borst? Laat dan eens een lactatiekundige IBCLC meekijken. Is jouw kindje geboren met een keizersnede, heeft het antibiotica gekregen of heb jij zelf een verstoorde microbioom? Neem dan eens contact op met een orthomoleculair therapeut. Deze kan je goed op weg helpen om de darmbacteriën van jouw kindje op een gezond niveau te krijgen.

Zo zie je dat je gelukkig als ouder zijnde nog best wat mogelijkheden hebt om je kindje te ondersteunen en de periode van kampjes comfortabeler te laten verlopen.

Hoe krijgt je kindje een gezonde darmflora?

Het is mijn inziens belangrijk klachten vanuit de oorsprong aan te pakken en op te sporen waar fysiologisch gezien behoefte aan is. Helaas zie ik regelmatig adviezen voor vruchtensappen, poeders of drankjes welke krampjes zouden verlichten. De darmen zijn de eerste zes maanden nog volop in ontwikkeling, je begrijpt dan ook dat deze adviezen vaak averechts werken op het aanleggen van een gezond microbioom.

Om deze reden begeleid ik ouders ook nog na de zwangerschap, zodat zij toegang hebben tot alle informatie welke voor hun van belang is. Tevens blijven ze zo goed op de hoogte van de consequenties van dit soort goed bedoelde adviezen. Wil je meer informatie? Bekijk dan eens mijn zwangerschapscursus of kies voor een persoonlijk consult.

Wat weet je nu?

Heeft jouw baby veel krampjes, dan weet je nu dat het er bij hoort. De eerste zes maanden ontwikkelt je baby een gezond microbioom. Om de krampjes te verlichten kan dragen goed helpen. Ook massage of kamille kan krampjes doen verminderen. Als dit alles niet werkt, is het goed om hulp in te schakelen voor jou en je kindje.

Buurtmamas.nl publiceert op maandag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Foto Buurtmamas png

Dit ben ik

Hai, ik ben Angela! Mama van Kristo, zwanger van een babymeisje en getrouwd met Arno. De kracht van het menselijk lichaam vind ik enorm fascinerend. Verder ben ik nieuwsgierig en nooit uitgeleerd. Met mijn passie voor geboorte en gezondheid help ik vrouwen in de voorbereiding naar hun bewuste bevalling.

Website: denatuurlijkeouder.nl

Share This Post

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.