Zelf succesvol kleding naaien doe je zo
Kom je in een speeltuin en dan zie je een ander kindje met super leuke kleertjes… Dezelfde als jouw kindje. Niet zo uniek dus als je had gedacht. Wat is er dan leuker dan je eigen stof uitzoeken en een naaipatroon naar eigen wens? Als je goed bent in het werken met de naaimachine, dan kun je ook de bestaande patroontjes nog eens aanpassen. Echt helemaal naar jouw wens dus!
Hoe ik ben begonnen
Zelf ben ik ooit begonnen met het naaien van gordijntjes en kussens voor onze mini-camper. Al snel ging ik verder met het maken van knuffels voor een goed doel wat ik had opgezet voor zieke kinderen. Uiteindelijk voor mijn eigen kindjes ging ik kleertjes maken als rompertjes, broekjes, jurkjes en wasbare luiers. Voor mezelf maakte ik wasbaar maandverband, zoogcompressen en voedingsjurkjes. Het is zo verslavend!
Stof en patronen
De soorten stof waar ik graag mee werk is tricot stof en katoen. Beide zijn goed te gebruiken voor zowel kleding als speelgoed en de wasbare luiers en maandverband. Patroontjes zijn er gratis en betaald te vinden. Ik ga altijd eerst op zoek op internet naar hetgeen ik als idee heb. Dat kan via Google, of via Pinterest. Dat laatste is een geweldig verzamelplatform om je gevonden ideeën te bewaren. Zo krijg ik een overzichtelijk moodbord.
Waar begin je eigenlijk? Eerst de stof of eerst een patroon? Het kan allebei. Soms zie ik een super leuk stofje die ik echt moet (!) hebben. Dan schaf ik dat aan en ga ik er later een bijpassend project voor zoeken. Het gebeurt ook wel eens dat ik een patroontje tegenkom wat aan de wensen van onze dochter komt. Dan ga ik met het patroon in gedachten op zoek naar een leuk bijpassend stofje. Zorg altijd dat je voldoende stof aanschaft. Als je al een patroontje hebt, dan staat daar altijd in vermeld hoeveel je nodig hebt.
Gereedschap
Wat heb je nodig om stoffen projectjes te kunnen beginnen? Naast stof, patronen, stofkrijt (of uitwasbare kinderstiften), een schaar en speldjes heb je ook een machine nodig. Je kunt heel basic beginnen met alleen een naaimachine. De steken die ik het meeste gebruik zijn de rechte steek en de zig zag steek. Vrij eenvoudig te gebruiken. Toen ik eenmaal echt goede kleertjes kon maken, heb ik een Lock machine aangeschaft. Een Lock machine snijdt de naden af en hecht direct netjes de stof delen aan elkaar vast. Dit zie je ook in de kleding die je uit de winkel koopt. Maar om kleertjes te kunnen maken heb je echt geen duur gereedschap nodig.
Hoe leer je naaien?
Er zijn velen cursussen te vinden om te leren naaien met de naaimachine. Echter heb ik dat nooit gedaan en tegenwoordig is dat ook niet zo makkelijk. Maar dat is helemaal niet erg. Op YouTube, Pinterest en forums kun je een boel filmpjes en informatie vinden om te beginnen met naaien. Natuurlijk moet je niet na één project gaan opgeven. Je wordt echt steeds beter. Soms ontdek je zelf iets handigs en dat maakt het nóg leuker!
Wil jij ook aan de slag om te naaien voor je kindje of voor jezelf? Kom dan in de groep “Werken met de naaimachine” op Buurtmamas.nl en samen inspireren we en leren we van elkaar!
Dit ben ik
Ik ben Maaike, echtgenote en moeder van 2 kindjes: een dochtertje van eind december 2018 en een zoontje van half december 2020. Ik ben creatief in van alles! Ik ga graag op zoek naar uitdagingen in de creativiteit, en kan genieten hoe mijn gezin daar in mee gaat.
Buurtmamas.nl vroeg Buurtmama lid Maaike een blog te schrijven voor andere mama’s over haar hobby naaien. Heb jij ook iets leerzaams of interessants te vertellen in een blog, laat het ons weten!