Massage in je zwangerschap is geen luxe

Aanraking is misschien wel de meest basale vorm van communicatie. Een aanraking van een vriend, familie, collega of een fijne massage door je partner of therapeut. Zonder aanraking voelen wij ons als mens vaak minder prettig. Zeker in de afgelopen anderhalf jaar hebben we gemerkt hoe belangrijk contact en aanraking zijn in ons dagelijks leven. Meerdere malen is er aangegeven dat de anderhalve meter maatschappij eenzaamheid en neerslachtigheid oplevert. Een massage is in deze tijd geen overbodige luxe. In dit blog leg ik je de toegevoegde waarde uit van een massage.

Nut van massage

Massage wordt al eeuwenlang toegepast voor uiteenlopende problemen. De achterliggende gedachte van massage is het in evenwicht brengen van je lichaam. Tijdens de zwangerschap verandert er veel in je lichaam en hormoonhuishouding. Daardoor kan massage een goede methode zijn om klachten te verminderen. Door de jaren heen zijn er verschillende massagetechnieken ontwikkeld, waaronder zwangerschapsmassage.

Massage

Wat is zwangerschapsmassage?

Zwangerschapsmassage is een ontspannende massage, deze kan gegeven worden op een stoel, in zij-ligging of op een speciale massagetafel met een uitsparing voor je buik. Vanaf ongeveer 14 weken tot aan de uitgerekende datum kan zwangerschapsmassage worden toegepast. Door de aanraking en toepassing van een prettig geur en/of bijpassende muziek kun je even helemaal ontspannen. Vaak geeft het ook de mogelijkheid om even stil te staan bij je zwangerschap. De massage werkt ontspannend voor jouw als moeder, maar heeft ook effect op je baby. Elke baby reageert anders op een massage. De één wordt druk, de ander juist rustig.

zwangerschapsmassage

Voordelen van zwangerschapsmassage

Naast ontspanning vermindert zwangerschapsmassage vermoeidheidsklachten en misselijkheid. Vanaf de tweede helft van de zwangerschap kan massage bijdragen aan het verminderen van klachten als rugpijn en beenkrampen. Rugklachten en spierverkramping worden veroorzaakt door hormonen en een verandering in de lichaamstabiliteit. Hierdoor moeten spieren harder werken. Een ander belangrijk voordeel van massage is dat het de bloedcirculatie stimuleert. Dit helpt onder andere tegen het vasthouden van vocht. Soms kan een ontspannende massage aan het einde van je zwangerschap zelfs de start zijn voor je bevalling.

Kan mijn partner me masseren?

Het is een mooie aanvulling om je door je partner te laten masseren. Dit bevordert de band tussen jullie als partners en maakt dat je partner meer betrokken is bij de zwangerschap. Zorg wel dat het altijd om zachte massagetechnieken gaat. Er zijn drukpunten die weeën kunnen opwekken. Dit is vooral van belang in het laatste stukje van de zwangerschap. Deze drukpunten bevinden zicht vooral boven de schouderbladen, rondom het stuitje en bij de voeten. Met rustige en zachte massage technieken trigger je deze punten niet. In verschillende zwangerschapscursussen komen ook massage technieken aanbod die je partner kan toepassen tijdens de bevalling. Massage en aanraking bevordert de aanmaak van oxytocine. Dit hormoon heb je nodig om te bevallen. Een massage door een gespecialiseerd masseur heeft vaak een beter effect op het verminderen van klachten en geeft meer ontspanning.

Leuk om zelf te doen

Je kunt er ook voor kiezen om jezelf lichtjes te masseren. Wanneer je de buik masseert, kun je leuk contact maken met je baby. Het is ook goed voor de ontwikkeling van je kindje. Als je de baby door je buik heen masseert, zorg dan dat de bewegingen rustig zijn en geef niet te veel druk. Je kunt cirkelvormige bewegingen of strijkbewegingen maken. Misschien lukt het je na een paar keer zelfs om te voelen hoe je baby ligt. Ook je partner kan op deze manier leuk contact maken met jullie baby.

Buurtmamas.nl publiceert op maandag, woensdag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

ik zittend kopie

Dit ben ik

Ik ben Antje Machen; verloskundige, zwangerschapscoach en docent babymassage. Ik heb 2 zoons van 3 en 5 jaar. Mijn ruime ervaring als verloskundige en het zelf moeder worden, hebben ervoor gezorgd dat ik Antje Machen Zwangerschapsadvies ben gestart. Ik bied cursussen aan ter voorbereiding op de bevalling, yogalessen en cursussen babymassage.

Website: www.antjemachen.nl

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.